Tips of the month

Zondag 22 december 2019  A Festival of Nine Lessons and Carols

in de Abdijkerk van Klooster Nieuw Sion te Diepenveen met medewerking van het New Sion Choir for English Church Music onder leiding van dirigent Jan van Dijk

Zondag 22 december 2019 – ’s middags om om 16.00 uur en ’s avonds om 19.30 uur – de Abdijkerk is vanaf 15.00 uur, respectievelijk 18.30 uur geopend

A Festival of Nine Lessons and Carols is een Kerstviering die traditioneel op Kerstavond plaatsvindt; de lessons en de carols vertellen samen het Kerstverhaal.

De Abdijkerk van Klooster Nieuw Sion te Diepenveen (Vulikerweg 6) biedt met haar historie als kloosterkerk, de ligging in het buitengebied van Deventer en haar Engelse atmosfeer en uitstekende akoestiek de perfecte locatie voor A Festival of Nine Lessons and Carols.

Een Festival van negen lezingen (lessons) en Carols is misschien wel de meest populaire Kerstviering aan het worden in onze Nederlandse kerken. Deze vorm van viering werd voor het eerst bedacht en uitgevoerd in 1880 door Edward Benson, die net benoemd was in de Anglicaanse Kerk als Bisschop van Truro (Cornwall, Groot Brittannië). De dienst werd gehouden in een houten schuur, omdat de Kathedraal van Truro herbouwd werd. Een belangrijk nevendoel was het weghouden van de mannelijke bevolking uit de kroeg. De populariteit was zo groot dat spoedig andere kerken dit voorbeeld volgden. Bisschop Benson werd later Aartsbisschop van Canterbury en daarmee het hoofd van de Anglicaanse Kerk.

Later werd de liturgie verrijkt met elementen uit de Choral Evensong service – het avondgebed in de Anglicaanse Kerk – dat bijna geheel wordt gezongen. De psalmen en responsories die daar werden gezongen verving men door gemakkelijke liederen – veelal uit de volkstraditie (carols) – zodat de officiële liturgie ook voor de “gewone” kerkgangers toegankelijk werd.

Kapel van King’s College
In de twintigste eeuw werd A Festival of Nine Lessons and Carols vanuit de kapel van King’s College in Cambridge wereldberoemd. Voor het eerst klonk in 1918 A Festival of Nine Lessons and Carols in de kapel van King’s College, nadat de Eerste Wereldoorlog was afgelopen. Eén van de overlevenden die na de oorlog de draad weer probeerde op te pakken was de Dean van King’s, Eric Milner-White. Zijn frontervaringen tijdens de oorlog – als geestelijk verzorger van de soldaten – hadden hem ervan overtuigd dat de Anglicaanse Kerk behoefte had aan een toegankelijke liturgie die meer tot de verbeelding zou spreken. Muziek en zang boden daarvoor prima mogelijkheden, bovendien beschikte hij over een goed koor.

Carols
Er bestaat geen exacte definitie van ´carol´. Vaak zijn het eeuwenoude, mondeling overgeleverde liederen met een volkse, soms gregoriaanse afkomst. Een carol vindt zijn oorsprong in het oud Franse woord carole. Een cirkeldans begeleid door zangers. Kenmerkend zijn de vrolijke en levendige melodieën en de strofische tekst. Hoewel ze ook voor andere gebeurtenissen zijn geschreven, worden carols meestal met het Kerstfeest geassocieerd. Het grote succes van A Festival of Nine Lessons en Carols heeft het koor van King’s College tot een boegbeeld van de Engelse koormuziek gemaakt. Sinds 1928 wordt het door de BBC-radio live uitgezonden; de tv laat een ingekorte registratie zien. Veel Britten twijfelen er niet aan: “Kerst begint met King’s”. Inmiddels wordt het voorbeeld uit Cambridge tot ver buiten de Britse grenzen gekopieerd.

 

Zaterdag 21 december 20.00 uur in de Bergkerk, Deventer. Vrije toegang.

Pal voor de Kerstdagen verzorgt het Deventer Vocaal Ensemble (DVE) een vrij toegankelijk kerstconcert volgens de prachtige Engelse traditie: A Festival of Lessons and Carols.

In de sfeervolle Bergkerk zingt het koor bekende kerstliederen zoals “O come all ye Faithful” en “Silent night”. Ook laat het DVE minder bekende kerstliederen horen van zowel oude als nieuwe componisten. Deze kerstliederen worden afgewisseld met de “Lessons”, lezingen in het Engels over het kerstverhaal.

Het Deventer Vocaal Ensemble hoopt met dit concert bij te dragen aan een gezellige Kerst. DVE-lid Fokke Bronsema: ”Met de mooie Engelse liederen en lezingen hopen we het kerstgevoel op ons publiek over te brengen. De punch die we voor en na het concert schenken zal hier zeker aan bijdragen!”

Kom luisteren en zing met ons mee! Het concert is vrij toegankelijk. Wel vragen we een vrije gift na afloop ter bestrijding van onze onkosten. Afgaande op de volle kerken van vorige jaren zal het ook dit jaar weer druk bezocht gaan worden, dus kom op tijd. De deuren van de Bergkerk gaan om 19:30 uur open, het concert begint om 20:00 uur. Een gratis programmaboekje met de liederen en de teksten wordt bij de ingang van de kerk uitgedeeld.

Vue Cinemas (in de Boreel kazerne in Deventer) vertoont opera- & balletvoorstellingen live vanuit het Royal Opera House te Londen. Te zien zijn enige alom geliefde opera- en balletklassiekers, diverse wereldberoemde performers én vier spiksplinternieuwe producties. Tijdens deze voorstellingen neemt u plaats in een luxe bioscoopstoel, omringd door grandioos geluid en beleeft u de voorstelling op het grote doek.
 https://www.vuecinemas.nl

 

etbury

As part of TRH The Prince of Wales and The Duchess of Cornwall’s private residence, The Royal Gardens at Highgrove are opened annually for visitors to share in their enjoyment of this much-loved inspirational setting.

Created with imagination and passion by the Prince over the last 35 years, the series of interlinked organic gardens reflect his deep commitment to sustainability, as well as a natural artistic ability. As an important haven for a rich variety of flora and fauna, the gardens have been developed to not only please the eye, but sit in succinct harmony with nature.

You can experience the gardens’ seasonal highlights between April and October each year, and discover how the Prince has transformed a landscape which was once merely lawn into an ever-changing canvas of magnificent garden scenes.

From the classic order of the Cottage Garden to the pastoral beauty of the Wildflower Meadow, discover these unique spaces, along with hidden curios and horticultural innovations, on a tour that offers a personal perspective of this much-admired public figure.

One of my great joys is to see the pleasure that the garden can bring to many of the visitors and that everybody seems to find some part of it that is special to them.” HRH The Prince of Wales.